Et Intranets performance er afgørende

Ifølge Google mister virksomheder halvdelen af deres internetbesøgene, hvis deres webside er mere end et par sekunder om at indlæse. Er websiden en webshop eller en virksomhed kan det betyde tab af goodwill og potentiel omsætning. Tager vi udgangspunkt i et intranet vil medarbejdernes brugeroplevelse og effektivitet blive påvirket negativt. Med andre ord er hastigheden afgørende for, at intranettet får succes blandt medarbejderne.

Intranettets performance kan måles og forbedres på flere måder. Vi forklarer, hvordan du kan øge hastigheden og mekanismerne bag intranettet. 

Vælg den rigtige hastighedsmåler

En websides indlæsningstid er inddelt i flere faser. Man kan måle hastigheden på websiden på flere måder men det afhænger af, hvilken fase som skal måles. En webside består af flere dimensioner og bliver skabt trin for trin. Groft sagt bliver websiden indlæst i forskellige faser, f.eks. når der klikkes ind på en side og derefter klikkes videre på et link.

  • Den første databit (Time to first byte, TTFB). Dette er tidsrummet fra forespørgslen til websiden, til det første data er indlæst. Derefter kommer det første meningsfulde indhold (First Meaningful Paint, FMP). Hvilket betyder at de vigtigste elementer som, overskrifter, tekster og billeder bliver indlæst på siden.
  • Tid til interaktivitet (Time to Interactive, TTI) Her indlæses alle komponenter, så brugeren fuldt ud kan interagere med dem. Til slut indlæses siden færdigt (Onload Time & Full Loaded Time), nu er indlæsningsprocessen færdig og alt indhold på siden er klar til brugeren.

For at måle websidens hastighed, skal du vælge den rigtige metode. Metoden afhænger af, hvordan websidens design og funktionalitet er bygget op. Det vigtige er at vurdere oplevelsen og hastigheden af websiden fra brugerens perspektiv. Hvis siden ikke er fuldt indlæst fra top til bund vil brugeren stadig opleve en langsom side. Er det tilfældet, er det interaktivitet der skal måles efter.

Indlæsningstid er en omkostning  

Brian Dean fra Backlingo analyserede i 2019, 5,2 millioner websider. Af analysen fremgik det, at den gennemsnitlige TTFB-hastighed på en pc var 1,3 sekunder og 2,6 sekunder på mobilenheder. Analysen viste også at en webside indlæst fra top til bund tog 10,3 sekunder på en pc og 27,3 sekunder på en mobilenhed.

Ti sekunder for at en webside er indlæst, kan lyde som lang tid, men det betyder ikke nødvendigvis, at brugeren triller tommelfinger i mellemtiden. Efter blot et par sekunder kan websiden være interaktiv, selvom den ikke er fuldt indlæst. To sekunder, er der hvor de flestes tålmodighed løber tør. Maile Ohye fra Google sagde i 2010: ”To sekunder må det maks tage at indlæse en webshop. Vi sigter mod mindre end et halvt sekund”.

På trods af det sidste årtis store teknologiske fremskridt, har den gennemsnitlige sidehastighed ikke vist nogen markante forbedringer. Forklaringen er, at websiderne i dag er fyldt med billeder af høj kvalitet, java-scripts og andre tidskrævende komponenter.

Ser man fra et forretningsmæssigt synspunkt tæller hvert millisekund og kan måles i form af tabte indtægter eller øgede omkostninger. Hvis intranettet er langsomt, skaber det ineffektive processer, dårlig intern kommunikation og nedsat medarbejder engagement og samarbejde. I Sverige har et forskerteam for Uppsala Universitet konkluderet, at langsomme it-systemer kan udløse kognitiv stress, som også kan påvirke arbejdsevnen negativt. Medarbejdere kan have svært ved at fokusere når deres søgning efter information bliver en tidskrævende process, mens andre kan opleve såkaldt kognitiv split vision.

Optimer indlæsningstiden

Der findes flere ting du kan gøre for at øge intranettets indlæsningstid. Man skal dog være opmærksom på, at nogle handlinger kan påvirke hastighedseffekten forskelligt, alt afhængig af hvilken platform der benyttes. Hvis man f.eks. vil reducere en websides TTFB- tid på en computer, er det implementering af Content Delivery Network (CDN), som vil give det bedste resultat. Skal en websides TTFB- tid forbedres på en mobilenhed, er det en sidens HTML fodaftryk som skal reduceres.

Fem tips til, hvordan du kan optimere indlæsningstiden på intranettet:

 

- Genkonfigurer servere og netværkskode

For at se om din server kan konfigureres til at øge intranettets hastighed, kan det være en god idé at tjekke din serverhardware, routere, netværkstopologi og bredbåndsforbindelsen.

- Optimer billeder

For at optimere billederenes effekt på intranettets hastighed, skal man holde det enkelt. Sørg for at minimere billedernes størrelse, brug færre farver, lavere opløsning og benyt billedformater som JPG, PNG og GIF. Der er flere måder at øge effektiviteten. Kraken.io er et komprimeringsværktøj til at optimere billeder, så du stadig kan bevare kvaliteten.

- Tilpas indholdet og funktionaliteten

Grafiske elementer som scripts og plugins vil resultere i en langsom side. Gennemgå derfor hvilke komponenter der er vigtige for, at siden fungerer til det formål den er oprettet til. Slet derefter resten. Man kan også komprimere Javascript og andre ressourcer ved at analysere og forkorte koden og bruge Gzip-værktøjer.

- Optimer caching

At cache en side er endnu en effektiv metode til at øge hastigheden. Alt på siden downloades til brugerens enhed og browser og hentes lokalt, når det skal ændres igen. Herefter er det kun det indhold, som er ændret eller tilføjet siden sidste besøg, som indlæses fra webserveren.

- Vælg den rigtige browser og operating system

Ældre browser, som ikke har været opdateret i lang tid, er både langsomme og et sikkerhedsproblem. Moderne browsere kan dog også have forskellige hastigheder. Ved at teste forskellige browsere kan du nemt se, hvilke der arbejder bedst sammen med dit intranet. Opsætningen af din browser kan også påvirke sidens hastighed. Indlejrede plugins og funktioner såsom PDF reader og stavekontrol, påvirker også hastigheden. Ligesom netværkets hardware og software på klientens styresystem også er en vigtig del.

 

Vælg den rigtige plaform og struktur

For at opnå et hurtigt intranet er den bedste løsning at vælge en moderne intranetplatform med en efterprøvet og simpel struktur. I dag adskiller platformene sig fra hinanden og det ses både gennem arkitektur og design. Det ses via måden billeder, indhold, scripts, cache, samt andre ressourcer, behandles på. På platforme som Omnia komprimeres billeder automatisk. Her er websider også rutinemæssigt cachelagret med indbyggede funktioner der sikrer, at indholdet optimeres og HTML forespørgsler og redirects minimeres. Med den rigtige platform kan du derfor være sikker på, at der tages alle forholdsregler for at maksimere hastigheden.

Ydeevnen er afgørende

Alt for ofte har organisationer fokus på det forkerte, når de skal ud og investere i et intranet. Det handler om at reflektere over brugeroplevelsen og vigtigheden af performance. Først derefter bør man kigge på det grafiske design, funktionalitet og strukturen på selve intranettet. Når man skal anskaffe sig en intranetplatform, er det vigtigt at være opmærksom på performance krav tidligt i processen. Er man ikke opmærksom på dette, opdages det først lige inden udrulningsfasen og man risikere klager fra brugerne.

Test Omnias indlæsningstid 

Omnia er en af ​​de hurtigste intranetplatforme i verden og er kun 295 millisekunder om at indlæse en webside. Det svarer til samme hastighed som når du blinker med øjne.

Vil du selv teste det? Se om du kan slå Omnia. Klik med musen hurtigere, end Omnia indlæser en side: Omnia Challenge.