Frigør organisationens kreativitet med intranettet

Det er vigtigt, at man konstant har fokus på at holde kreativiteten i live, hvis organisation skal udvikle sig og man vil overgå sine konkurrenter. Med et moderne, socialt og dynamisk intranet kan du sikre dine medarbejders kreativitet til hver en tid, selv når de arbejder hjemme eller andre steder.

De bedste idéer er sjældent udtænkt af nogen, der arbejder isoleret på et hjemmekontor, køkken eller i en garage. De bedste resultater kommer oftest ved, at man arbejder sammen. Begrebet ”brainstorming” er ikke kun en morsom teambuilding-aktivitet. Det er en efterprøvet model, der kan levere resultater. For at få succes med sine idéer skal de testes, ses fra forskellige vinkler, opleves og udvikles.

Thomas Edison var en mand, som samarbejdede med forskellige teams for at omdanne hans ideer til levedygtige løsninger. Faktisk var Edisons vigtigste succesfaktor hans unikke evne til at forene og lede talentfulde og kreative sind mod fælles mål. Lidenskab og samarbejde er uden tvivl to af de vigtigste faktorer for at styrke en organisations kreativitet.

I tider som disse, hvor antallet af medarbejder, som arbejder udenfor kontoret vokser, kan det være sværere at holde liv i kreativitet. De fleste medarbejdere er nødt til at arbejde tæt sammen med deres kolleger for at blive inspireret. På arbejdspladser, hvor medarbejderne til dagligt arbejder tæt sammen, flyder kreativitet ofte spontant i forskellige arbejdssituationer, i uformelle møder og ved kaffepauser. På den digitale arbejdsplads skal der oftest tilføjes mere struktur og brændstof til den kreative proces.

I dette blogindlæg giver vi dig nogle tips til, hvordan du stimulerer kreativitet via intranettet.

Udnyt fordelene ved at arbejde udenfor kontoret. 

Selvom kreativiteten blomstrer bedst, når mennesker arbejder sammen, er der faktisk fordele forbundet med isolering og ikke at arbejde på kontoret. For det første giver det mulighed for at reflektere over udfordringer og løse problemer i fred og ro. I et travlt kontormiljø kan man ofte blive forstyrret af møder, samtaler og andre distraktioner. En interessant undersøgelse i 2012 viste, at monotone og kedelige opgaver bliver udført dårligt i et eksternt-miljø, mens både kreativitet og produktivitet øges når det gælder opgaver, der kræver en innovativ tankegang.

Flere bliver også mere kreative, når man er isoleret i en længere periode, fordi man bliver mere utålmodigt når man er alene. Når børn keder sig, bygger de slotte og eventyrlige verdener. Når voksne keder sig, kan de måske opfinde et nyt produkt eller en ny forretningsproces. Det er fx kendt, at Isaac Newton havde en af ​​sine mest kreative perioder, da han blev sat i karantæne under pesten i 1665.

Så benyt fordelene af isoleringens positive effekter på medarbejderes kreativitet. Skab de bedst mulige betingelser for medarbejderne når de arbejder uden for kontoret, så deres kreativitet og inspiration stadig kan komme til udtryk. 

Sådan gør du:

 • Opret forums og processer på intranettet, der inspirerer, udløser nytænkning og letter formulering, test og diskussion af ideer. Du kan f.eks. oprette et antal fora, der er rettet mod innovation, vidensdeling og optimeringsarbejde. Derefter kategoriserer du fora efter prioriterede forbedringsområder eller på baggrund af forretningsenheder eller løsningsområder. Prøv at oprette mange forskellige fora, så hver enkelt medarbejder finder mindst et, de gerne vil være med i. At involvere medarbejdere i idéer er en fremragende måde at øge engagement på.

• Øg effektiviteten og det samlede engagement i dine kreative processer gennem en idéstyringsløsninger, udfordringer, gamification og inspirerende nyheder. Med en integreret Idea Management løsning, såsom edison365ideas, kan du generere nye ideer ved at give udfordringer til hele organisationen eller til en målrettet gruppe. Sådanne udfordringer kan for eksempel involvere løsning af problemer, forbedring af processer eller generering af nye ideer til salg og marketing.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man opretter, kategoriserer og udfylder forums eller hvordan gamification fungerer i Omnia, så kan du få inspiration fra dette webcast. 

At forbedre en organisations kreativitet handler om at tilskynde medarbejderne, så de opnår tillid til deres egne ideer og ønsker at dele dem med resten af organisationen. Læs mere om dette i afsnittet nedenfor.

Opnå fordele ved det sociale intranet

Det sociale intranet tilbyder mange fordele med hensyn til en organisations kreativitet. Vigtigst af alt er hvordan man får flere medarbejdere til at bidrage. Som du sikkert er klar over, er det ikke alle, der er i stand til at udtrykke hvad de tænker til et møde ansigt til ansigt. Det kan resultere i, at de bedste ideer ikke bliver sagt højt. Der er flere mennesker, som generelt er stille i gruppemøder, som ikke hæmmes ved at tale til onlinemøder. Det er der flere grunde til. Den ene grund er, at online-kommunikation giver mulighed for, at man kan tage sig tid inden man skal formulere sine ideer. Der er simpelthen ingen stress. Gruppedynamikken fungerer også anderledes online. Hierarkier og aldersforskelle er ikke lige så synlige i den virtuelle verden, og hjælper derfor til en mere lige og åbne diskussion. 

På det sociale intranet, har man mulighed for at dele, kommentere og like opslag og ideer, hvilket også hjælper til at effektivisere virksomhedens processer mht. vidensdeling, struktur og effektivitet. Som leder kan du påvirke og fremskynde disse processer ved at opmuntre og støtte medarbejdernes idéer. Hvis du hurtigt reagerer på et bidrag fra en medarbejder, der normalt holder lav profil, vil du hurtigt se en positiv ændring i personens adfærd og engagement. Man kan også belønne gruppemedlemmer for deres indlæg eller kommentarer, hvis man ønsker at styre en diskussion i en bestemt retning. 

Endnu en fordel ved det sociale intranet, er at platformen automatisk og transparant dokumentere alt, hvad der bliver sagt og gjort online. Hvis idéer ikke får noget næring, bliver de ikke til mere. Så jo flere idéer medarbejderne kan følge med i, jo mere styrkes engagementet gennem hele organisationen. 

Sådan får man den største fordel af det sociale intranet:

• Motiver medarbejdere til at være mere aktive i de forskellige forums ved at offentliggøre deres ideer og dele samt kommentere andres bidrag. Fremhæv betydningen af ​​empati og at det er vigtigt at holde en god tone når man kommunikere. Undgå også at kritisere hinanden, medmindre det er konstruktivt. 

• Øg brugernes aktivitet og engagement ved at bruge belønninger som fx badges (gamification). 

• Opfordring af medarbejderne til at tage initiativ til nye forums og samarbejdsrum, til udveksling af ideer og viden. Opret trinvise vejledninger eller videoinstruktioner for at vise dem vejen.

Ønsker du flere tips til, hvordan du bedst kan coache dine medarbejdere når de ikke er på kontoret? Eller vil du vide mere om, hvordan du opnår et virtuelt arbejdsteam med optimal produktivitet og kreativitet? Deloitte har skrevet denne nyttige guide, som bestemt er værd at bruge et par minutter på.